Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie ma to jak resztkowa kolacja, zwłaszcza przed Świętami, gdy w lodówce potrzebny jest każdy centymetr powierzchni.

  • 20 min

Składniki:

  • Na placki:
    8 ugotowanych ziemniaków
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 36%
    sól
    1 jajo
    olej do smażenia
    bułka tarta do obtoczenia kotletów
    Na sos:
    300g pieczarek
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    łyżka oleju

Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy a następnie drobno kroimy. Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy - szklimy w niedużym garnuszku na łyżce oleju. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem aż powstanie sos (od czasu do czasu mieszamy).
    Ziemniaki mielimy, lub przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w jajku, tartej bułce i smażymy na oleju - na rumiano z obu stron

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy