Ziemniaczane krokiety z kurczakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać szklanką letniej wody i moczyć kilka godzin (lub całą noc). Ugotować do miękkości i odstawić do ostygnięcia.(po odparowaniu powinny zostać 3 łyżki płynu).
2.Na tłuszczu podsmażyć rozdrobnioną cebulę.Gotowane mięso (obrane z kości),ziemniaki (obrane z łupinek), cebulę i grzyby dwukrotnie przepuścić przez maszynkę.Dodać jajka, przyprawy, natkę pietruszki ,tartą bułkę namoczoną w 3 łyżkach płynu z gotowania grzybów i wyrobić ( gdy trzeba dodać niewielką ilość tartej bułki).
3.Z masy formować 7-8 zgrabnych, jednakowej wielkości, płaskich krokiecików. Panierować lekko dociskając w tartej bułce i smażyć rumieniąc z obu stron. Krokiety przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st. jeszcze 20 minut. Podawać gorące z surówką z kiszonej kapusty.Udekorować natką pietruszki.
Komentarze