Ziemniaczane kulańce z kiełbasą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny i sycący sposób na przerobienie pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków. Kolejny oszczędny przepis do kolekcji!

  • 50 min

Składniki:

  • ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    łyżka masła
    2 łyżki mleka
    5 - 6 pieczarek
    2 krótkie, śląskie kiełbaski
    suszona cebula w płatkach
    sól, pieprz, zioła (u mnie zielona czubryca)
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania

Ziemniaczane kulańce z kiełbasą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i potłuczone ziemniaki ucieramy z mlekiem i masłem na dość zwarte puree. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach i odparowujemy na suchej patelni. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z pieczarkami i razem przesmażamy z odrobiną oleju. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, suszoną cebulą i ziołami. Z puree formujemy niewielkie placuszki. Na ich środek układamy farsz - około płaskiej łyżki. Formujemy niewielką kulkę.
  • 2. Następnie kulańce obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, starając się je równiutko obsmażyć.

Porady

Wybornie smakują z sosem czosnkowym. Zamiast kiełbasy można nadziać kulańce żółtym serem i pieczarkami albo podsmażoną piersią z kurczaka i brokułem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy