Sezon młodych , świeżutkich pysznych warzywek . Wpadł mi w ręce szpinaczek więc nie zawahałam się go użyć . Szybkie smaczne i tanie danie dla całej rodziny .
Ziemniaczane kulki w szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w w osolonej wodzie . Po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę lub dobrze dusimy. Zimne wkładamy do miski. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków w to miejsce dajemy skrobie ziemniaczana , dodajemy ok 3 łyżki mąki pszennej . Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. odbieramy po kawałku i formujemy kulki.
Szpinak myjemy osuszamy i siekamy. Podsmażamy na masełku doprawiając wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy śmietanę. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
2.Mieszamy zagotowujemy. Kulki ziemniaczane wrzucamy na osolony wrzątek , po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 5 min. W zależności od wielkości kulki. Wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy na patelnię z szpinakiem. Lekko mieszamy i podajemy .
Komentarze