Ziemniaczane kulki w szpinaku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon młodych , świeżutkich pysznych warzywek . Wpadł mi w ręce szpinaczek więc nie zawahałam się go użyć . Szybkie smaczne i tanie danie dla całej rodziny .

  • 30 min

Składniki:

  • kulki

    1 kg ziemniaków

    mąka pszenna

    skrobia ziemniaczana

    sól

    jajko

    szpinak

    2 ząbki czosnku

    masło ok 1 łyżka

    śmietana 30% ok 1/2 szklanki

    sól morska

    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane kulki w szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w w osolonej wodzie . Po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę lub dobrze dusimy. Zimne wkładamy do miski. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków w to miejsce dajemy skrobie ziemniaczana , dodajemy ok 3 łyżki mąki pszennej . Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. odbieramy po kawałku i formujemy kulki.

    Szpinak myjemy osuszamy i siekamy. Podsmażamy na masełku doprawiając wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy śmietanę. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
  • 2. Mieszamy zagotowujemy. Kulki ziemniaczane wrzucamy na osolony wrzątek , po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 5 min. W zależności od wielkości kulki. Wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy na patelnię z szpinakiem. Lekko mieszamy i podajemy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować