Ziemniaczane mlekołaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te pyszne kluseczki robię wtedy, gdy moja rodzina ma ochotę na coś specjalnego. Są szybkie, sycące i świetnie smakują.

Składniki:

  • ● 50 dag ziemniaków
    ● 13 dag mąki
    ● 3 łyżki cukru
    ● 10 dag masła
    ● starta skórka z cytryny
    ● 250 ml mleka
    ● łyżeczka cynamonu
    ● sól

Ziemniaczane mlekołaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane mlekołaki 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Gdy lekko przestygną, przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Zagniatamy z mąką, łyżką cukru i szczyptą soli. Formujemy owalne kluseczki.
  • Ziemniaczane mlekołaki 2. Masło roztapiamy na patelni, wkładamy placuszki i smażymy z obu stron na małym ogniu, aż się zrumienią. Zalewamy mlekiem i posypujemy skórką z cytryny. Gotujemy na patelni do momentu, aż mleko odparuje. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
  • 3. Gotowe kluseczki ostrożnie wyjmujemy na talerz. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy