Ziemniaczki pieczone - ziołowe

5 (168 ocen)

  • 30 min

Takie ziemniaczki robię bardzo często, nawet bez dodatków typu mięso, bo po prostu lubię :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    1/4 szkl. oleju
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka oregano
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Ziemniaczki pieczone - ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do dużej miski, wlewamy olej, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
  • 2. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie zamarynowane ziemniaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę, po około 40 minutach przewracamy, aby zrumieniły się z każdej strony.

Porady

Ziemniaki można zapiekać podgotowane, wtedy czas pieczenia się znacznie skróci. Do ziemniaków można użyć gotowej mieszanki do ziemniaków, ale osobiście wolę wszystko przyprawiać po swojemu. Piekę je bardzo często jako dodatek do różnych dań lub nawet jako samodzielną potrawę!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować