Ziemniaki gratin z włoską kapustą i chorizo

0 (0 ocen)

Gratin (czyt. gratę) to technika przygotowywania potraw, która pochodzi z kuchni francuskiej.W ten sposób zapieka się warzywa ale najbardziej popularne jest zapiekanie ziemniaków.Moją dzisiejszą propozycją nie jest klasyczne Pommes dauphine ale z dodatkami: chorizo i włoską kapustą

Składniki:

  • Składniki:
    8 dużych ziemniaków
    1 mała kapusta włoska
    225 g chorizo
    2 szalotki
    300 ml śmietany kremówki
    100 ml mleka
    1 łyżka oliwy z oliwek
    150 g sera cheddar
    szczypta gałki muszkatołowej
    odrobina pieprzu cayenne
    pieprz
    sól

Ziemniaki gratin z włoską kapustą i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy na bardzo cienkie plasterki.Chorizo kroimy w kostkę.Szalotki obieramy i drobno siekamy.Kapustę szatkujemy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy chorizo i szalotki.Mieszając od czasu do czasu podsmażamy do momentu gdy kiełbasa się wytopi a szalotki będą miękkie.Trwa to około 3-4 minut.Następnie dodajemy kapustę,mieszamy i smażymy pod przykryciem około 2-3 minut,aż kapusta zmięknie.Doprawiamy do smaku przyprawami.Z solą radzę raczej ostrożnie gdyż chorizo jest bardzo intensywne w smaku.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.Wykładamy połowę ziemniaków.Ziemniaki delikatnie solimy.Następnie wykładamy kapustę i przykrywamy resztą ziemniaków.Śmietanę,mleko i gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy razem.Sosem polewamy ziemniaki.Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.Pieczemy około 30-40 minut.Po tym czasie usuwamy folię i pieczemy kolejne 30-40 minut.Około 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy całość startym cheddarem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy