Ziemniaki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i wydrążamy
ostrym nożem, pozostawiając
0,5-cm ścianki.
Cebulę siekamy. Mięso mieszamy
z połową cebuli, doprawiamy.Resztę cebuli szklimy
na oliwie. Wsypujemy
groszek z marchewką, doprawiamy
i dusimy kilka minut.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dusimy na
osobnej patelni.
2.Ziemniaki wypełniamy
kolejno: pieczarkami, warzywami
i mięsem (mięso nakładamy
kopiasto).
3.Ziemniaki wkładamy do
naczynia żaroodpornego.
Obkładamy wydrążonym
miąższem ziemniaków. Zalewamy
wodą do 3/4 wysokości.
Dodajemy sól, pieprz
i liść laurowy. Pieczemy
w temp. 180 °C ok. 30 minut
pod przykryciem. Następnie
odkrywamy, wlewamy koncentrat
wymieszany ze
śmietanką i pieczemy jeszcze
10 minut.
Komentarze