Ziemniaki faszerowane makrelą z orzechami

0 (0 ocen)

Wymyśliłam ten przepis wczoraj a dzisiaj już miałam pyszny obiadek :)

Składniki:

  • 3 duże młode ziemniaki
    1/2 makreli wędzonej
    ok 5-10 dag sera żółtego
    garść orzechów włoskich
    kilka gałązek natki pietruszki
    jajko
    cebulka prażona
    sól, pieprz

Ziemniaki faszerowane makrelą z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane ziemniaki z makrelą 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Z makreli usunąć ości, rozdrobnić, dodać posiekaną natkę, uprażone i posiekane orzechy, jajko, przyprawić i wymieszać.
  • Faszerowane ziemniaki z makrelą 2. Ostudzone ziemniaki rozciąć wzdłuż na pół, wydrążyć środki i nakładać do nich farsz z makreli. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 10-15 minut.
    Podawać gorące i posypane cebulką prażoną.
    Smacznego!

Porady

Jeśli ktoś lubi słone potrawy można przed nałożeniem farszu posolić ziemniaka w środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy