Wymyśliłam ten przepis wczoraj a dzisiaj już miałam pyszny obiadek :)
Składniki:
3 duże młode ziemniaki
1/2 makreli wędzonej
ok 5-10 dag sera żółtego
garść orzechów włoskich
kilka gałązek natki pietruszki
jajko
cebulka prażona
sól, pieprz
Ziemniaki faszerowane makrelą z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Z makreli usunąć ości, rozdrobnić, dodać posiekaną natkę, uprażone i posiekane orzechy, jajko, przyprawić i wymieszać.
2.Ostudzone ziemniaki rozciąć wzdłuż na pół, wydrążyć środki i nakładać do nich farsz z makreli. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 10-15 minut.
Podawać gorące i posypane cebulką prażoną.
Smacznego!
Porady
Jeśli ktoś lubi słone potrawy można przed nałożeniem farszu posolić ziemniaka w środku.
Komentarze