ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM

4.5 (163 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Polecam spróbować, smak jest bardzo ciekawy. To super pomysł na ziemniaki dla tych, którym znudziła się standardowa wersja.

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
    30 dkg pieczarek,
    15 dkg boczku,
    2 ząbki czosnku,
    20 dkg startego sera żółtego,
    cebula,
    łyżka masła,
    śmietana 18%,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki faszerowane pieczarkami zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie (do miękkości), przekrawam na pół.
    Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle, dobrze doprawiam solą i pieprzem.
    Boczek i cebulę kroję w małą kostkę, podsmażam, następnie mieszam ze śmietaną i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę sera. Podgrzewam do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
    Z ziemniaków wydrążam miąższ, zostawiając około 5 mm brzegi.
    1/3 miąższu mieszam z pieczarkami.
    Ziemniaki napełniam farszem, polewam sosem oraz posypuję serem.
    Zapiekam 5 minut w 200 stopniach.

Porady

Ilość śmietany zależy od indywidualnego smaku, należy próbować potrawy w trakcie jej dodawania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować