Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć,wyszorować,obrać jeśli jest to konieczne.Osuszyć.Najlepszą techniką na pokrojenie jest położenie ziemniaka między dwie deski do krojenia równej wysokości lub łyżki drewniane.Nacinamy ziemniaki co 5 milimetrów,dochodząc nożem do brzegów desek lub łyżek.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 200'C.Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ziemniaki zaczynając od ponacinanej strony.Przekładamy do naczynia w którym będziemy piec ziemniaki.Polewamy masłem,posypujemy solą morską i świeżym tymiankiem.
3.Pieczemy około 50 minut.Ja przygotowałam do tego masło czosnkowe.Masło rozpuszczamy.Dodajemy rozgnieciony czosnek.Mieszamy i polewamy ziemniaki.W czasie pieczenia można co jakiś czas polewać ziemniaki masłem,które zbiera się na dnie naczynia.
Komentarze