Ziemniaki Hasselback

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ziemniaki pieczone na sposób szwedzki.Chrupiące i niezwykle smaczne.Można podawać z rozmaitymi dipami,sosami jak i naszym polskim zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • 12 -18 ziemniaków
    5 łyżek oliwy z oliwek
    50 g masła
    sól morska
    tymianek świeży
    Masło czosnkowe:
    1/2 kostki masła
    5 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć,wyszorować,obrać jeśli jest to konieczne.Osuszyć.Najlepszą techniką na pokrojenie jest położenie ziemniaka między dwie deski do krojenia równej wysokości lub łyżki drewniane.Nacinamy ziemniaki co 5 milimetrów,dochodząc nożem do brzegów desek lub łyżek.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200'C.Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ziemniaki zaczynając od ponacinanej strony.Przekładamy do naczynia w którym będziemy piec ziemniaki.Polewamy masłem,posypujemy solą morską i świeżym tymiankiem.
  • 3. Pieczemy około 50 minut.Ja przygotowałam do tego masło czosnkowe.Masło rozpuszczamy.Dodajemy rozgnieciony czosnek.Mieszamy i polewamy ziemniaki.W czasie pieczenia można co jakiś czas polewać ziemniaki masłem,które zbiera się na dnie naczynia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować