Ziemniaki pieczone w ziołach

4.93 (207 ocen)

  • 45 min

Doskonały dodatek do dań:)

  • 45 min

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    ¼ łyżeczki czosnku
    ½ łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.93 (207 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki pieczone w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki pieczone w ziołach 1. Do miseczki wlewamy olej i dodajemy przyprawy: rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, przyprawę do ziemniaków, czosnek i sól. Ilość ziół można sypać według upodobań. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą do utworzenia marynaty i odstawiamy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i dokładnie myjemy, po czym wkładamy je do miski. Dodajemy do ziemniaków przygotowaną mieszankę z ziół i mieszamy, aż wszystkie ziemniaki obtoczą się w marynacie. Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy ziemniaki. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie i ładnie się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować