ZIEMNIAKI PRZEKŁADANE

4.5 (149 ocen)

Niespodziewanie smaczne i łatwe.

Składniki:


  • 10 ziemniaków równej wielkości
    30 dkg boczku wędzonego
    30 dkg żółtego sera

    Masełko czosnkowe:

    10 dkg masła
    sól
    4 ząbki czosnku ( ile kto lubi)
    łyżeczka przyprawy do ziemniaków (lub zamiast przyprawy po szczypcie tymianku, kminku i gałki muszkatołowej)
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki przekładane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki przekładane 1. Masło mieszamy z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 8 minut. Lekko schłodzone nacinamy ostrym, cienkim nożem dość gęsto (nie wolno przeciąć do końca, spód musi być solidną podstawą). Między "grzebyki" ziemniaków wkładamy cieniusieńkie plasterki - raz boczku, raz sera, można sobie pomóc nożem (plasterki mogą fantazyjnie wystawać nad kartofelkami). Na wierzch kładziemy po łyżeczce masła czosnkowego, układamy ziemniaczki w wysmarowanej tłuszczem blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Pieczemy około 30 minut.

Porady

1.Plasterki boczku i sera muszą być naprawdę cieniutkie ponieważ ziemniaki mogą się rozpadać. 2. Ilość boczku i sera jest tak naprawdę uzależniona od naszych upodobań; można przekładać każde nacięcie lub tylko 3 – 4 nacięcia, możemy przekładać tylko boczkiem a startym serem posypać pod koniec pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować