Ziemniaki w czapeczce z serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładnie oczyszczone, wyszorowane szczoteczką i opłukane ziemniaki zalej wrzątkiem, posól, gotuj 20 minut, odlej wodę, ostudź, zetnij wierzch i małą łyżeczką wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę grubości ok. 1 cm.
2.Obraną cebulę pokrój w piórka, miąższ ziemniaków pokrój w kostkę, podsmaż na lekko rozgrzanym maśle razem z cebulą. Następnie dodaj ser, przypraw solą i pieprzem, farszem napełnij wydrążone ziemniaki.
3.Ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem, przykryj odkrojoną czapeczką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190oC, piecz 15-20 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika z sałatką z pomidora lub rukoli.
Komentarze