Ostatnio w moim domu jest ponowny bum na woreczki do pieczenia. Postanowiłam upiec w nich ziemniaki z dodatkiem warzyw. Wyszły pyszne. Mogą one stanowić dodatek do dań mięsnych i rybnych jak i osobny posiłek
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 mała cukinia (ok 200 g )
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółtka
ok 4 cebule
oliwa
sól, pieprz
Ziemniaki pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię i papryki myjemy i osuszamy. Z papryk pozbywamy się gniaz nasiennych . Cukinię przekrawamy na pół i za pomocą łyżki stołowej usuwamy nasiona
2.Cukinię kroimy w pół plasterki natomiast papryki w grubą kostkę
Cebulę obieramy. Kroimy na 4 części
Ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy na 4
3.Ziemniaki, papryki, cebulę i cukinię wrzucamy do woreczka do pieczenia. Dodajemy 3-4 łyżki oliwy oraz przyprawy do smaku. Woreczek szczelnie zamykamy specjalnym zapięciem. Woreczkiem dobrze wstrząsamy.
4.Warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1 godzinę
Komentarze