Ziemniaki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce jarzynowej o grubych oczkach i usmażyć na oleju
2.Cebulę obrać , posiekać i usmażyć na złoty kolor.
3.Ziemniaki dokładnie umyć, oblać wrzątkiem. Każdy ziemniak owinąć w folię, ułożyć na formie do pieczenia.
4.Piec w piekarniku w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ziemniaki rozkroić na pół i z każdej połówki wydrążyć część miąższu tak aby powstały niewielkie wgłębienia.
5.Miąższ rozgnieść i wymieszać z pieczarkami i cebulą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Farszem napełnić wydrążone ziemniaki, posypać tartym żółtym serem. Płaską blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej przygotowane ziemniaki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec aż ser roztopi się i lekko zrumieni.
6.Tak przygotowane ziemniaki mogą być jako danie główne. Można podawać z surówką lub z mięsem smażonym.
Komentarze