Ziemniaki z grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne danie nie tylko na święta

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    50 dkg grzybów (pieczarki)
    2 cebule
    10 dkg sera żółtego
    2 łyżki oleju
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0riq5wd 1. Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce jarzynowej o grubych oczkach i usmażyć na oleju
  • image-1hyepom 2. Cebulę obrać , posiekać i usmażyć na złoty kolor.
  • image-1c0mnbl 3. Ziemniaki dokładnie umyć, oblać wrzątkiem. Każdy ziemniak owinąć w folię, ułożyć na formie do pieczenia.
  • image-0rfi31g 4. Piec w piekarniku w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ziemniaki rozkroić na pół i z każdej połówki wydrążyć część miąższu tak aby powstały niewielkie wgłębienia.
  • image-22222tw 5. Miąższ rozgnieść i wymieszać z pieczarkami i cebulą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Farszem napełnić wydrążone ziemniaki, posypać tartym żółtym serem. Płaską blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej przygotowane ziemniaki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec aż ser roztopi się i lekko zrumieni.
  • 6. Tak przygotowane ziemniaki mogą być jako danie główne. Można podawać z surówką lub z mięsem smażonym.

Porady

Pieczarki można zastąpić innymi grzybami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować