Niebanalny sposób podania ziemniaków na obiad. Doskonały dodatek do kotleta lub ryby.
Składniki:
75 dag ziemniaków
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanego koperku
50 g startego żółtego sera - u mnie wędzony, ale może być dowolny
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Ziemniaki z koperkiem zapiekane z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem dodając masło i koperek.
2.Formę do zapiekania smarujemy lekko tłuszczem. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki nieco większe niż piłeczka pingpongowa. Kulki układamy w formie, posypujemy startym serem i zapiekamy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z włączoną funkcją grilla.
Komentarze