Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulka

4.5 (156 ocen)

Pyszna przekąska dla fanów ziemniaków. Przepis od mojej siostry - wie co lubię - przypieczone ziemniaczki, boczuś, a do tego zapieczony ser. Pychotka ^^

Składniki:

  • Składniki (na 4 porcje):
    12-14 szt. dużych ziemniaków
    20-25 dag boczku wędzonego
    2 średnie cebule
    oliwa z oliwek
    2-3 ząbki czosnku
    10 dag sera żółtego
    sól, pieprz, ostra papryka i słodka, przyprawa do ziemniaków lub tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki Przystawki

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wybieramy duże ziemniaki i obieramy (jeśli mamy młode ziemniaczki, nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć). Ważne jest, aby ziemniaki były mniej więcej takiej samej wielkości. Dlatego bardzo duże ziemniaki można przekroić na pół.
  • 2. Ziemniaki nacinamy do około 2/3 wysokości.
  • 3. Następnie ziemniaki wkładamy do miski i nacieramy oliwą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem i solą.
  • Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulka 4. Cebulę i boczek kroimy w cienkie plasterki. We wszystkie nacięcia w ziemniakach wkładamy na przemian boczek i cebulę.
  • 5. Tak przygotowane ziemniaki posypujemy mieszanką przypraw (wedle własnego uznania i smaku). Następnie układamy je na natłuszczonej formie/naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.
    Ziemniaki pieczemy w temp 220 st przez 30-35 minut.
  • 6. Następnie ścieramy na tarce ser żółty. Ziemniaki odkrywamy i posypujemy serem, pieczemy już bez przykrycia około 20 min.

Porady

Bardzo dobrze komponują się z sosem czosnkowym oraz lekką warzywną sałatką np. z pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować