ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I SEREM

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Jest to ulubiona zapiekanka mojej córeczki

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 20 dag wędzonego boczku
    • 15 dag żółtego sera
    • Olej, sól, pieprz, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I SEREM 1. Ziemniaki oczyść, wyszoruj, opłucz, przekrój wzdłuż na pół, zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 15 minut, odcedź.
  • Natalka ściera ser 2. Boczek pokrój na małe kawałki, lekko przesmaż, zdejmij z patelni, wlej łyżkę oleju, rozgrzej, wrzuć obraną i pokrojoną w talarki cebulę, zeszklij, wymieszaj z podsmażonym boczkiem.
  • Natalka posypuje zapiekankę serem 3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ugotowane połówki ziemniaków, oprósz solą i pieprzem, na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę z boczkiem i posyp startym żółtym serem.
  • Natalka posypuje zapiekankę serem 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C na około 30 minut.
  • Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem 5. Gotowe danie posyp posiekana natką. Podawaj z surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować