Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oczyść, wyszoruj, opłucz, przekrój wzdłuż na pół, zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 15 minut, odcedź.
2.Boczek pokrój na małe kawałki, lekko przesmaż, zdejmij z patelni, wlej łyżkę oleju, rozgrzej, wrzuć obraną i pokrojoną w talarki cebulę, zeszklij, wymieszaj z podsmażonym boczkiem.
3.Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ugotowane połówki ziemniaków, oprósz solą i pieprzem, na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę z boczkiem i posyp startym żółtym serem.
4.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C na około 30 minut.
5.Gotowe danie posyp posiekana natką. Podawaj z surówkami.
Komentarze