Ziemniaki zapiekane z gotowanym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w talarki grubości 5 mm. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, dodać sól i gotować 3 min. Kapustę kiszoną chwilkę gotować z listkami laurowymi, poczym odcisnąć i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zeszklić. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę
i chwilę przesmażyć. Zmielić w maszynce mięso, dodać je do pozostałych przesmażonych składników, wrzucić też kapustę i osączone z zalewy pokrojone pomidory suszone, doprawić solą i pieprzem. Wlać tyle bulionu, aby masa była spójna i wilgotna. Wszystko wymieszać.
W naczyniu do zapiekania ułożyć na spodzie warstwę ziemniaków, na to masę mięsną i na górę warstwę ziemniaków.
W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, jogurtem, ziołami prowansalskimi, dodać na koniec starty ser. Wszystko wymieszać i polać górną warstwę ziemniaków. Wstawić do nagrzanego do 190 st. piekarnika i zapiekać 25 - 35 min.
Porady
Równie dobrze smakuje na zimno, ponieważ nie jest tłusta.
Komentarze