Faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

pyszny obiad lub kolacja

Składniki:

  • 8 ziemniaków
    30 dag mięsa mielonego wieprzowego
    1 mniejsza cebula
    15 dag startego żółtego sera
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia

Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach na pół miękko. Ostudzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim mięso mielone. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę razem z czosnkiem dodać do mięsa mielonego. Wymieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku i dokładnie razem wymieszać. Z ziemniaków odciąć wierzchy. Środek ziemniaków wydrążyć (zostawiając trochę ziemniaka) tak, żeby nie została sama skórka. Do ziemniaków włożyć porcje usmażonego i doprawionego mięsa mielonego. Wierzch posypać startym żółtym serem. Ziemniaki układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku 20 - 30 minut w 180 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Komentarze

Podobne przepisy