Ziemniaki zapiekane z serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać, całe przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i ugotować (należy uważać, żeby nie były zbyt miękkie), odcedzić i wystudzić. Każdy ziemniak przekroić na pół.
Prostokątną blachę wysmarować olejem, następnie poukładać połówki ziemniaków. Ziemniaki posypać przyprawą do potraw i pieprzem.
Cebulę obrać, pokroić w cieńkie plasterki. Ser i boczek pokroić w plasterki.
Na każdej połówce ułożyć kolejno: plasterek cebuli, ser camembert i boczek.
Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C, piec przez około 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, ułożyć na półmisku, udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące.
Komentarze