Ziemniaki zapiekane z serem camembert

4.49 (166 ocen)

  • 30 min

Pyszne na przyjęcie ze znajomymi.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
    1 średnia cebula
    1 ser camembert naturalny (120g)
    100g boczku wędzonego
    przyprawa do potraw
    sól, pieprz
    olej do wysmarowania blachy
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki zapiekane z serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać, całe przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i ugotować (należy uważać, żeby nie były zbyt miękkie), odcedzić i wystudzić. Każdy ziemniak przekroić na pół.
    Prostokątną blachę wysmarować olejem, następnie poukładać połówki ziemniaków. Ziemniaki posypać przyprawą do potraw i pieprzem.
    Cebulę obrać, pokroić w cieńkie plasterki. Ser i boczek pokroić w plasterki.
    Na każdej połówce ułożyć kolejno: plasterek cebuli, ser camembert i boczek.
    Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C, piec przez około 20 minut.
    Wyjąć z piekarnika, ułożyć na półmisku, udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Camembert Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować