Lubię tarty i to nie tylko jeść, ale także wymyślać nowe ich nadzienia. Ta z pewnością będzie należeć do moich ulubionych!Możemy ja także przygotować na cieście francuskim.
Składniki:
Tarta o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki,
- 12 dag margaryny,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody
- Szczypta kurkumy
Nadzienie:
• Jedna średniej wielkości cukinia,
• ¼ opakowania sera feta,
• 1 cebula,
• ¾ szklanki groszku cukrowego ( może być z puszki). Ja ugotowałam świeży.
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Sól do smaku,
• 1 duże jajko,
• 1 łyżka kwaśnej śmietany,
• Kilka pomidorów koktajlowych (około 6),
• Natka pietruszki do dekoracji,
• Olej do smażenia
Żółta tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
2.Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.
3.NADZIENIE:
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojona w kostkę cukinię. Całość smażymy by cukinia lekko zmiękła i doprawiamy do smaku.
Groszek gotujemy lub odcedzamy z zalewy (jeśli posiadamy konserwowy).
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory przekrawamy na połowę.
4.Śmietanę miksujemy z jajkiem. Doprawiamy do smaku.
5.Na wyłożonym spodzie tarty wykładamy przygotowaną cukinie , groszek, ser feta oraz pomidory. Całość zalewamy mieszaniną jajka i śmietany.
Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C.
Podajemy oprószoną natką pietruszki.
Komentarze