Żółta cukinia z ziołami, fasolką szparagową i sezamem

4.5 (158 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj znowu zapragnęłam zjeść zdrowe warzywa. Mama podarowała mi fasolkę szparagową i cukinię z własnego ogródka. Ma być zdrowo- to również łosoś na parze pasuje...pomyślałam.Kolorowo i smacznie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia (żółta): 1 sztuka
    - fasolka szparagowa: 500 gramów
    - ziarna sezamu: 1 łyżka
    - tymianek (świeży lub inne ulubione zioła): 1 łyżka
    - rozmaryn (świeży/gałązka): 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
    - łosoś (filet/świeży/bez ości): 300 gramów
    - koper włoski (gałązki/z nasionami): 3 sztuki
    - śmietana (12% lub 18%): 2 łyżeczki
    - masło (82%): 2 łyżki
    - bułka tarta: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żółta cukinia z ziołami, fasolką szparagową i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki.
  • 2. Łososia ugotować na parze wraz z gałązkami kopru włoskiego ( 15-20 minut).
  • 3. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, pokroić,ugotować w osolonym wrzątku wraz z cukinią ( fasolkę gotować 15-20 minut, cukinię gotować, aż zmięknie, około 10 minut).
  • 4. Cukinię wyjąć z wody, lekko podsmażyć na maśle z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Zdjąć z patelni.Na tę samą patelnię dodać jeszcze łyżkę masła, stopić,wsypać bułkę tartą, połaczyć, a gdy nabierze jasno złotej barwy dodać odcedzoną fasolkę szparagową oraz cukinię z ziołami, ziarna sezamu,wymieszać, zdjąć z ognia.
  • przepyszne danie dla zdrowia 5. Fasolkę z cukinią podawać w towarzystwie łososia udekorowanego kleksem śmietany i koperkiem. Do dania wręcz idealnie pasują ziemniaki z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fasolka szparagowa Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować