Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

4.5 (146 ocen)

  • 15 min

Moja wersja tradycyjnej włoskiej potrawy- kolorowa i radosna :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka dobrego ryżu arborio
    1 pierś z kurczaka
    1/2 małej cebuli
    1 cukinia (o wadze około 25 dag)
    1 szklanka białego wina
    1 litr wywaru z kurczaka
    1 szklanka groszku z marchewką
    1 łyżka masła klarowanego
    olej rzepakowy
    1 czubata łyżeczka kurkumy
    sól
    pieprz
    szczypiorek
    parmezan lub ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Wrzucamy na 2-3 łyżki rozgrzanego oleju i gdy się zeszkli, dodajemy ryź. Po 2-3 minutach wlewamy wino.
  • 2. Na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Ściągamy na talerz i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miękki miąższ. Kroimy na ćwiartki talarków i podsmażamy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka.
  • 3. Gdy ryż wciągnie wino, wlewamy do niego szklankę bulionu i mieszamy. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty podlewamy kolejną szklanką bulionu, a następnie jeszcze jedną i gdy i ten zostanie wchłonięty dodajemy podsmażonego kurczaka.
  • 4. Podlewamy ostatnią szklanką wywaru, następnie dodajemy cukinię, groszek z marchewką oraz kurkumę. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aby oblepiło nam ryż.
  • 5. Risotto nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem lub zwykłym żółtym serem i lekko mieszamy. Przybieramy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Risotto z kurczakiem i cukinią

To może cię zainteresować