Złote risotto z zielonym groszkiem

5 (185 ocen)

  • 35 min

Kiedy chcę zrobić szybki obiad, robię właśnie risotto. Jest bardzo łatwe do zrobienia a przy tym bardzo smaczne. Dodana do niego kurkuma nadaje całości złoty "słoneczny" kolor - aż chce się jeść tak podane danie, a do tego ten słodziutki młody,zielony groszek, który zamroziłam latem - pyszności :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    1,5 szklanki ryżu do risotto
    1,25 litra bulionu drobiowego
    duża cebula
    3 duże ząbki czosnku
    30 g masła
    pieprz czarny mielony
    35 g sera żółtego
    4 g świeżego lubczyku
    50 g groszku zielonego (u mnie mrożony)
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Złote risotto z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju by „obtoczyła” całą cebulkę, wrzucamy cebulkę i smażymy na rumiano, następnie dodajemy czosnek, mieszamy.
  • 3. Do podsmażonej cebulki wrzucamy ryż, posiekany lubczyk, kardamon, kurkumę, mieszamy dokładnie i smażymy chwilkę.
  • 4. Następnie stopniowo wlewamy bulion (za każdym razem tylko tyle by przykryło ryż) i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ryż będzie miękki (u mnie było to około 25 minut).
  • 5. Po tym czasie do risotta dodajemy masło, groszek, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty, przyprawiamy i mieszamy (soli dajemy mało lub wcale, w zależności od upodobań, gdyż bulion nadał już smak potrawie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować