Złociste, dyniowe naleśniki które świetnie smakują z nutellą lub dżemem :)
60 min
Składniki:
300 ml pure z dyni (pieczonej w kawałkach)
3 jajka
500 ml mleka
100 ml wody
2 łyżki maki pszennej
3 łyżki maki kukurydzianej
szczypta mielonej kurkumy
sól do smaku
Złociste naleśniki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć pure z dyni, dodać mleko, wodę oraz jajka, rozmieszać lub zmiksować
2.Potem dodać mąki, kurkumę i sol. Kurkuma nie tylko wzbogaci kolor naleśników, szczególnie jeśli nasza dynia nie jest z tych o bardzo pomarańczowym wnętrzu, ale rowniez podkreśli ich smak :).
Ciasto lekko zamieszać i ewentualnie dodać więcej mąki pszennej.
Jeśli ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, można je wlewać chochelką na dobrze rozgrzaną patelnię.
Naleśniki smażymy z dwóch stron na złocisty kolor, moje zazwyczaj maja dookoła bardzo cieniutką i chrupiącą skórkę.
Komentarze