Zrolowana papryka

0 (0 ocen)

Połączenie gołąbków i faszerowanej papryki.

Składniki:


  • 5-6 sztuk ładnej i kształtnej papryki
    1 woreczek ryżu
    25 dag mięsa mielonego
    1 cebula
    2 łyżki margaryny
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka jarzynki
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 marchew

Zrolowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż i ostudzić, połączyć go z mięsem mielonym, pokrojoną w kostkę cebulą i podsmażona na margarynie oraz zieloną pietruszką, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • zrolowana papryka 2. Paprykę umyć, osuszyć i odciąć delikatnie górę i dół z papryk, przeciąć tak, aby powstał pasek z papryki
  • zrolowana papryka 3. Na środku paska położyć porcję ryżu i zwinąć jak roladkę (łączenie ma być na górze i delikatnie zachodzić jedno na drugie) .Ułożyć w płaskim garnku, posypać na górze marchewką pociętą w zapałkę, podlać 1 szklanką wody wymieszana z jarzynką i przecierem pomidorowym, przykryć i dusić około 30 min lub zapiec w piekarniku. Powstały sos można zabielić śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy