Zrazy wołowe z kaszą gryczaną i miodowymi buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZRAZY:
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, podzielić na 4 równe części, rozklepać tłuczkiem na cienkie placki pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
2.Rozklepane mięso posmarować cienko musztardą, ułożyć na środku ćwiartkę ogórka, pasek boczku i piórka cebuli, po czym zwijać od siebie w walec robiąc zakładkę po bokach, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz w czasie duszenia.
3.Gotowe roladki obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju rumieniąc z każdej strony. Ułożyć zrazy w rondlu, zalać wodą do wysokości mięsa, dodać obraną i rozdrobniona włoszczyznę oraz przyprawy, dusić na małym ogniu.
4.Gdy zrazy są miękkie, należy je wyjąć z sosu, który trzeba odcedzić i zredukować, czyli odparować płyn do połowy objętości, doprawić solą i pieprzem. W gorącym sosie rozprowadzić zimne masło. Nie gotować.
5.MIODOWE BURACZKI:
Buraki umyć, ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (160 st. C) i piec do miękkości, wystudzić, po czym wykroić kulki specjalna łyżką lub pokroi ć w paski, Do rondla wlać miód, wino, ocet, dodać anyż i gotować kilka minut na małym ogniu. Włożyć do sosu buraczki i gotować aż sos stanie się gęsty i oblepi buraczki lśniącą glazurą.
6.KASZA:
Kaszę zalać zimną wodą, osolić, doprowadzić do wrzenia, gotować 15 minut, dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia, przykryć garnek pokrywką , wstawić do gorącego piekarnika (80 st. C) i trzymać około 40 minut.
7.PODSUMOWANIE:
Zrazy podawać polane sosem w towarzystwie kaszy i buraczków.
Komentarze