Zrazy zwijane ze schabu

4.48 (168 ocen)

  • 1 godz. 5 min

doskonałe na każdą okazję:) są wyśmienite:)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    3 ogórki kiszone
    3 cebule
    300 g wędzonego boczku
    2 listki laurowe
    2 ząbki czosnku
    do smaku: sól i pieprz
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy zwijane ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zrazy 1. Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości ok. 5-7 mm. Każdy plaster wkładamy do woreczka foliowego i roztłukujemy jak najcieniej, nadając mu okrągły kształt. Płaty mięsa obsypujemy solą i pieprzem. Czosnek drobno kroimy i oprószamy mięso, po czym odkładamy je. Ogórki kiszone, cebulę i wędzony boczek kroimy w drobną kostkę. Na płacie mięsa układamy kolejno: 1 łyżkę boczku, 1 łyżkę cebuli i 1 łyżkę pokrojonego ogórka kiszonego.
  • zrazy 2. Zwijamy płat z farszem w roladkę, zawijając boki płatu, by farsz nie wypadł.
  • zrazy 3. Tak przygotowane mięso obsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wkładamy do garnka. Gdy zwiniemy całe mięso i pozostanie nam składników farszu, wkładamy je do garnka ze zrazami, wtedy sos będzie smaczniejszy.
  • zrazy 4. Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryć zrazy i gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut, aż mięso stanie się kruche i miękkie. Sos można zaciągnąć łyżką maki aby był gęstszy.
  • zrazy 5. Doskonale smakują z ziemniakami lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować