Zrazy zwijane ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości ok. 5-7 mm. Każdy plaster wkładamy do woreczka foliowego i roztłukujemy jak najcieniej, nadając mu okrągły kształt. Płaty mięsa obsypujemy solą i pieprzem. Czosnek drobno kroimy i oprószamy mięso, po czym odkładamy je. Ogórki kiszone, cebulę i wędzony boczek kroimy w drobną kostkę. Na płacie mięsa układamy kolejno: 1 łyżkę boczku, 1 łyżkę cebuli i 1 łyżkę pokrojonego ogórka kiszonego.
2.Zwijamy płat z farszem w roladkę, zawijając boki płatu, by farsz nie wypadł.
3.Tak przygotowane mięso obsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wkładamy do garnka. Gdy zwiniemy całe mięso i pozostanie nam składników farszu, wkładamy je do garnka ze zrazami, wtedy sos będzie smaczniejszy.
4.Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryć zrazy i gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut, aż mięso stanie się kruche i miękkie. Sos można zaciągnąć łyżką maki aby był gęstszy.
Komentarze