Zrazy po nelsońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby płuczemy i namaczamy na noc. Gotujemy ok. 30 minut, aż będą miękkie. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki.
2.Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze ok. 30 min. Powinny być al dente, bo dopieką się w piekarniku. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w talarki.
3.Polędwicę kroimy w plasterki, lekko je rozbijamy. Podsmażamy na sklarowanym maśle.
4.Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu po mięsie.
5.Naczynie, żaroodporne smarujemy masłem. Na dno kładziemy ziemniaki, następnie mięso, grzyby i cebulę i na wierzch ziemniaki. Warstwy posypujemy mieszanką przypraw (sól, pieprz kolorowy, czosnek, papryka słodka, koperek,roztarte ziele angielskie). Zalewamy śmietaną. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach C.
Porady
Po upieczeniu posypujemy ulubionymi ziołami, ja zazwyczaj używam pokrzywy.
Komentarze