Zrazy schabowe w sosie musztardowy.

4.5 (140 ocen)

Bardzo lubię gotować dla swojej rodziny, a ta potrawa jest szczególnie przez nich lubiana.

Składniki:

  • ok 1 kg schabu
    4-5 ogórków kwaszonych
    4 plastry boczku
    1 słoik musztardy
    ok 1 szklanki mąki
    olej lub smalec do smażenia
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, liść laurowy i ziele angielskie.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy schabowe w sosie musztardowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ubijanie schabowych dla Pawełka jest frajdą. 1. Schab pokroić na ok 2 cm plastry; rozbić przez folie tłuczkiem na cienkie plastry i oprószyć z obu stron pieprzem i solą.
    Ogórki i boczek pokroić w słupki. Plastry schabu smarujemy musztardom z jednej strony(ok 1 łyżeczka musztardy na plaster), na nią wykładamy kilka słupków ogórka kwaszonego i boczku. Plastry dokładnie zwijamy w rulon, spinamy wykałaczkami i oprószamy mąką.Następnie zrazy obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Obsmażone zrazy zalewamy wodą tak aby były całkiem zakryte, dodajemy przyprawie uniwersalną, liść laurowy i ziele angielskie.Dusimy zrazy ok 45-60 min. Po czym zrazy wyjmujemy a do pozostałego wywaru dodajemy pozostałą musztardę i doprawiamy do smaku. Następnie sos zagęszczamy mąką. Z zrazów wyjmujemy wykałaczki i wkładamy do gorącego sosu w którym powinny postać przez kilka minut. Zrazy można podać z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Ta potrawa jest pożywna i doskonała do podania na rodzinny obiad.

Porady

Do nadzienia zrazów można również wykorzystać czerwoną paprykę. Pamiętaj podczas smażenia nie przypal zrazów, ponieważ mięso zgorzknieje i straci smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować