Zrazy schabowe w sosie musztardowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić na ok 2 cm plastry; rozbić przez folie tłuczkiem na cienkie plastry i oprószyć z obu stron pieprzem i solą.
Ogórki i boczek pokroić w słupki. Plastry schabu smarujemy musztardom z jednej strony(ok 1 łyżeczka musztardy na plaster), na nią wykładamy kilka słupków ogórka kwaszonego i boczku. Plastry dokładnie zwijamy w rulon, spinamy wykałaczkami i oprószamy mąką.Następnie zrazy obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Obsmażone zrazy zalewamy wodą tak aby były całkiem zakryte, dodajemy przyprawie uniwersalną, liść laurowy i ziele angielskie.Dusimy zrazy ok 45-60 min. Po czym zrazy wyjmujemy a do pozostałego wywaru dodajemy pozostałą musztardę i doprawiamy do smaku. Następnie sos zagęszczamy mąką. Z zrazów wyjmujemy wykałaczki i wkładamy do gorącego sosu w którym powinny postać przez kilka minut. Zrazy można podać z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Ta potrawa jest pożywna i doskonała do podania na rodzinny obiad.
Porady
Do nadzienia zrazów można również wykorzystać czerwoną paprykę. Pamiętaj podczas smażenia nie przypal zrazów, ponieważ mięso zgorzknieje i straci smak.
Komentarze