zwijany tort tiramisu

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

efektowny, choć bardzo prosty do wykonania tort.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na biszkopt:

    5 jajek
    1/2 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    na krem:
    250 g mascarpone
    300 ml śmietanki kremówki
    5 łyżek cukru pudru
    skórka otarta z cytryny
    dodatkowo:
    1 szklanka kawy zaparzonej, posłodzonej i wystudzonej
    3 kieliszki likieru kawowego
    3-4 łyżki kakao
    frużelina lub konfitura wiśniowa
    płatki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tiramisu

Zwijany tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tir 1. Z podanych składników upiec biszkopt. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe paski.
  • tirmaisu 2. Kawę odcedzić od fusów i połączyć z likierem. Dokładnie nasączyć każdy pasek ciasta.Następnie posypać biszkopt kakao, za pomocą siteczka.
  • tir 3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie miksując dodawać partiami mascarpone oraz skórkę z cytryny. Mój krem był dość gęsty, ale jeśli będzie potrzeba, można dodać łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w odrobinie wody.
  • tir 4. Krem rozsmarować na paskach ciasta, trochę odłożyć do posmarowania boków.
  • tir 5. Pierwszy pasek ciasta zwinąć w roladkę.
  • tir 6. Kolejny pasek zwinąć wkoło pierwszego. Tak samo postąpić z trzecim paskiem ciasta.
  • 7. Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta. Boki posypać płatkami czekolady, wierzch posypać kakao. Na górę położyć wiśnie. Schłodzić.

Porady

przechowywać w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować