Zwijany tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników upiec biszkopt. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe paski.
2.Kawę odcedzić od fusów i połączyć z likierem. Dokładnie nasączyć każdy pasek ciasta.Następnie posypać biszkopt kakao, za pomocą siteczka.
3.Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie miksując dodawać partiami mascarpone oraz skórkę z cytryny. Mój krem był dość gęsty, ale jeśli będzie potrzeba, można dodać łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w odrobinie wody.
4.Krem rozsmarować na paskach ciasta, trochę odłożyć do posmarowania boków.
5.Pierwszy pasek ciasta zwinąć w roladkę.
6.Kolejny pasek zwinąć wkoło pierwszego. Tak samo postąpić z trzecim paskiem ciasta.
7.Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta. Boki posypać płatkami czekolady, wierzch posypać kakao. Na górę położyć wiśnie. Schłodzić.
Komentarze