Bardzo delikatna, puszysta i sycąca pizza. Sam wygląd zachwyca i zachęca do konsumpcji, polecam przepis.
40 min
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki poznańskiej
2,5 dag świeżych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
Sól do smaku
Nadzienie:
2 łyżki oleju rzepakowego
½ kg pieczarek
1 średnia cebula
Ketchup
10 dag schabu
10 dag gotowanego mięsa drobiowego
10 dag chudego boczku
15 dag żółtego sera
1 konserwowa papryka, czerwona
Papier do pieczenia
1 białko do posmarowania wierzchu pizzy.
1.Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól do smaku, olej i rozpuszczone w ciepłej wodzie (1/2 l)drożdże. Całość wymieszać i zagnieść jednolite, sprężyste, gładkie ciasto, podzielić na 4 części, zwinąć w kulki, odstawić by ciasto wyrosło.
Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, przesmażyć, dodać pieczarki. Całość dusić do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze około 2 minut.
Wędliny pokroić w drobną kosteczkę, paprykę osączyć z zaprawy, pokroić też w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte kulki ciasta przenieść na stolnicę, rozwałkować na cienkie placki. Każdy placek posmarować delikatnie ketchupem, następnie na każdy rozłożyć usmażone pieczarki. Na wierzch placków wysypać wędliny(na każdy placek inną). Na ostatni placek posypać paprykę. Na wierzch każdego placka posypać starty ser, polać jeszcze delikatnie ketchup. Zwinąć placki w rulon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść placki na papier, zwijając jeden za drugim. Docisnąć do siebie zwinięte placki, posmarować rozkłóconym białkiem. Piec w temp 200 stopni około 45 minut aż wierzch ciasta będzie spieczony. Przed podaniem polać pizzę ketchupem.
Porady
1. jako nadzienia mięsnego można użyć chudej kiełbaski, parówek.
Komentarze