Zwijane roladkowe pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewam , dodaje pokruszone drożdże, szczyptę cukru i czubatą łyżkę mąki,mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut .
W tym czasie do miski wsypuję mąkę, sól, bazylie, , dodaję wyrośnięty rozczyn i łyżkę oleju.Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na kilka minut.
Cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Smażę na oleju
Szynkę , ogórki, i ser kroję w słupki.
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 cm.
smaruję koncentratem pomidorowym i posypuje lekko pieprzem.
Od samego brzegu układam szynkę,ser, ogórki i pieczarki oraz kukurydzę.
Zakładamy ciasto i na wolnym cieście z nów układamy nadzienie i znów ściśle zakładam.
Roladę kroje na skos w około 3 centymetrowe plastry.
Pizzerinki wykładam na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową.
Pieczę ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni.
-Smacznego:)
Komentarze