Zupa makowa z kluseczkami francuskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak przesiać, wypłukać kilkakrotnie, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na 2 godziny. Dokładnie odcedzić. Zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Migdały sparzyć, obrać, również zemleć lub utrzeć w moździerzu. Mleko zagotować z przyprawami. Połączyć z makiem i migdałami, gotować 10 minut. Doprawić solą i cukrem. Podawać z kluseczkami francuskimi. Przygotować kluski: utrzeć żółtka z masłem na gładką puszystą masę. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą maślaną, dosypując po dwie łyżki mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dolać kilka łyżek mleka. Kiedy zaczną się w nim ukazywać pęcherzyki powietrza, nabierać metalową łyżką, każdorazowo maczaną w wodzie, niewielkie porcje i kłaść na wrzątek, Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Komentarze