Niewiele składników a zupka bardzo łatwa i szybka do przygotowania a przy tym niezwykle smaczna w swej prostocie :)
35 min
Składniki:
Składniki na około 4-5 porcji:
3 duże marchewki (obrane)
mała cebula
około 2 łyżki masła
około 750ml – 1 litr gorącego bulionu
1 szklanka gorącej wody
1/2 łyżeczki cukru
18 g serka topionego
czosnek granulowany
koperek suszony
pieprz
sól
Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
2.Marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy do cebulki, dodajemy masło, cukier, odrobinę soli i smażymy razem na wolnym ogniu około 5-7minut, od czasu do czasu mieszając.
3.Następnie zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości marchewki (około 20 minut).
4.Po tym czasie do marchewki wrzucamy serek topiony i blendujemy, wlewamy bulion-według uznania (jeśli damy go 750ml zupa będzie bardziej gęsta), gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
5.Gotową zupę przyprawiamy, podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub ugotowanym makaronem.
Komentarze