Zupa marchewkowa

5 (144 ocen)

  • 35 min

Niewiele składników a zupka bardzo łatwa i szybka do przygotowania a przy tym niezwykle smaczna w swej prostocie :)

  • 35 min

Składniki:


  • Składniki na około 4-5 porcji:
    3 duże marchewki (obrane)
    mała cebula
    około 2 łyżki masła
    około 750ml – 1 litr gorącego bulionu
    1 szklanka gorącej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    18 g serka topionego
    czosnek granulowany
    koperek suszony
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 2. Marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy do cebulki, dodajemy masło, cukier, odrobinę soli i smażymy razem na wolnym ogniu około 5-7minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Następnie zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości marchewki (około 20 minut).
  • 4. Po tym czasie do marchewki wrzucamy serek topiony i blendujemy, wlewamy bulion-według uznania (jeśli damy go 750ml zupa będzie bardziej gęsta), gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
  • 5. Gotową zupę przyprawiamy, podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować