Zupa marchewkowa w bardzo oryginalnym wydaniu. Nie w postaci kremu, za to z tartych i siekanych warzyw. Ciekawym dodatkiem są kluski kładzione przygotowane z białego sera, kaszy manny oraz maku. Niebanalny pomysł na smaczną zupę.
Składniki:
Zupa:
4 większe marchewki (4 x 100 g)
¼ średniego selera (150 g)
18 cm – owy kawałek pora
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
7 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
po 1/3 łyżeczki mielonych przypraw – nasion kozieradki, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Kluski:
250 g tłustego sera białego (np. Capri typu włoskiego 14% tł.)
½ szklanki kaszy manny
3 jajka
3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
sól do smaku
Zupa marchewkowa z piegowatymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na kluski dokładnie utrzeć i pozostawić na czas przygotowania zupy.
2.Marchew oraz seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pora przekroić na pół, następnie pokroić w plastry, obrany czosnek podobnie pokroić w plastry.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać por, czosnek, wsypać tymianek, kolendrę, paprykę, kozieradkę, imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
3.Dołożyć marchewkę oraz seler i smażyć kolejne 2 – 3 min, także mieszając.
4.Całość zalać bulionem. Gotować 15 – 20 min (do miękkości składników). Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cytrynowym. Na gotującą się zupę kłaść porcje masy kluskowej (wielkości zaokrąglonej łyżeczki deserowej). Zupę razem z kluskami gotować jeszcze 2 – 3 min.
Komentarze