1/2 kg wieprzowiny mielonej
1/2 kg pieczarek
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
1 zupa fasolowa w torebce
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
100 g żółtego sera
1 łyżka masła
Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować ok. 2 litry wody. Dodać rozmieszaną w 1/2 szkl wody zupę fasolową i niech się powoli gotuje.
2.Mięso usmażyć na patelni, na dużym ogniu na rumiano dodając przyprawę do potraw.
3.Pieczarki umyć, pokroić w plastry i obsmażyć na maśle.
4.Usmażone mięso, pieczarki, fasolę i kukurydzę dodać do gotującej się zupy.
Doprawić pieprzem, solą i papryką. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zagotować.Sprawdzić ostrość. Zupa powinna być pikantna.
5.Żółty ser zetrzeć na tartce lub tak jak u mnie pokroić na cieniutkie paseczki.
Serem posypać na talerzu.
Porady
Zupę fasolową można zastąpić sporządzoną przez siebie zasmażką.
Komentarze