Jest to moja wersja zupy meksykańskiej, chodź nigdy nie widziałam oryginalnego przepisu, zrobiłam ją z domysłu. Wyszła bardzo smaczna i stała się ulubioną zupą męża.
Składniki:
bulion warzywny 1.5 l.
ziemniaki 4 szt.
marchew 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
fasola czerwona z puszki 3/4 szkl.
karkówka ok. 350 gram
papryka słodka mielona 2 łyżki
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
chili 1 szczypta
pieprz 1/3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka ( do mięsa )
sól i pieprz, aby doprawić zupę
cebula 1/2 szt.
Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kostkę. Zalać bulionem i wstawić na gaz. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z odsączoną czerwoną fasolą.
2.Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i chili. Wymieszać.
3.Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Przysmażyć na złocisto brązowy kolor. Po czym dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 20 minut.
Zupę doprawić do smaku wedle uznania.
Komentarze