Zupa meksykańska z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak myślałam, co tu zrobić dobrego na obiad. Miałam mięso mielone, pomidory.... dokupiłam fasolę w puszce i zupka gotowa! Pikantna, prosta i smaczna!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone (podwójnie zmielone): 500 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - Jajko: 1 sztuka
    - pomidor: 9 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżeczka
    - pasta z suszonych pomidorów: 2 łyżeczki
    - fasola czerwona w puszcze: 1 sztuka
    - fasola biała z puszki: 1 sztuka
    - sól, pieprz, kucharek: 1 szczypta
    - przyprawa do dań meksykańskich: 1 szczypta
    - papryka ostra i słodka w proszku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pasty

Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przyprawiamy przyprawą do dań meksykańskich, solą, pieprzem, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, jajko, formujemy małe pulpeciki.
  • 2. Zagotowujemy wodę z dodatkiem kucharka, gotujemy w niej pulpeciki: od momentu wypłynięcia na powierzchnię ok 5 minut.
  • 3. Pomidory moczymy we wrzątku, obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.
  • 4. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w garnku na łyżce oliwy, jak zacznie być miękka dodajemy pastę z suszonych pomidorów, papryki w proszku, dokładnie mieszamy, podsmażamy jeszcze 2 minutki. Następnie dodajemy pomidory, dusimy pod przykruciem ok 10 minut. Gotowe pomidory miksujemy blenderem na jednolitą masę, zalewamy 3 szklankami bulionu z pulpetów, zagotowujemy. Przed podaniem dodajemy odsączone fasole i pulpety. Danie gotowe! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować