Zupa meksykańska z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przyprawiamy przyprawą do dań meksykańskich, solą, pieprzem, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, jajko, formujemy małe pulpeciki.
2.Zagotowujemy wodę z dodatkiem kucharka, gotujemy w niej pulpeciki: od momentu wypłynięcia na powierzchnię ok 5 minut.
3.Pomidory moczymy we wrzątku, obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.
4.Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w garnku na łyżce oliwy, jak zacznie być miękka dodajemy pastę z suszonych pomidorów, papryki w proszku, dokładnie mieszamy, podsmażamy jeszcze 2 minutki. Następnie dodajemy pomidory, dusimy pod przykruciem ok 10 minut. Gotowe pomidory miksujemy blenderem na jednolitą masę, zalewamy 3 szklankami bulionu z pulpetów, zagotowujemy. Przed podaniem dodajemy odsączone fasole i pulpety. Danie gotowe! :)
Komentarze