Zupa na polencie

0 (0 ocen)

Zupa warzywna gotowana na kaszy kukurydzianej. Do powstania tego przepisu zainspirował mnie mój Tato. Jest On zagorzałym zwolennikiem kasz typu grysik. Zatem wpadłam na pomysł, by zupę zagęścić w tym przypadku polentą.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki (łącznie 550g)
    1 duża marchewka (200g)
    2 małe kabaczki (łącznie 300g) lub 1 średnia cukinia
    1/2 średniego selera (150g)
    15 cm-owy kawałek pora
    po 1/2 pęczka natki pietruszki i bazylii
    2 łyżki oleju
    4 łyżki śmietany 12%
    6 szklanek bulionu warzywnego
    5 łyżek kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
    1 - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Ciasta Przystawki

Zupa na polencie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa na polencie 1. Pora posiekać i zeszklić na oleju.
  • Zupa na polencie 2. Wlać bulion, zagotować. Wsypać kaszę i, co jakiś czas mieszając, gotować 10 min.
  • Zupa na polencie 3. Ziemniaki, marchewkę i seler obrać. Ziemniaki pokroić na niezbyt duże cząstki, marchewkę - w półtalarki, seler - w słupki. Rozdrobnione warzywa włożyć do bulionu. Gotować 5 min.
  • Zupa na polencie 4. Po tym czasie dodać pokrojone w ćwierćplastry kabaczki, posiekaną zieleninę oraz paprykę w proszku. Gotować, aż warzywa będą miękkie (5 - 7 min).
  • Zupa na polencie 5. Na końcu do zupy dodać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować