Zupa warzywna gotowana na kaszy kukurydzianej. Do powstania tego przepisu zainspirował mnie mój Tato. Jest On zagorzałym zwolennikiem kasz typu grysik. Zatem wpadłam na pomysł, by zupę zagęścić w tym przypadku polentą.
Składniki:
3 duże ziemniaki (łącznie 550g)
1 duża marchewka (200g)
2 małe kabaczki (łącznie 300g) lub 1 średnia cukinia
1/2 średniego selera (150g)
15 cm-owy kawałek pora
po 1/2 pęczka natki pietruszki i bazylii
2 łyżki oleju
4 łyżki śmietany 12%
6 szklanek bulionu warzywnego
5 łyżek kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
1 - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Zupa na polencie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora posiekać i zeszklić na oleju.
2.Wlać bulion, zagotować. Wsypać kaszę i, co jakiś czas mieszając, gotować 10 min.
3.Ziemniaki, marchewkę i seler obrać. Ziemniaki pokroić na niezbyt duże cząstki, marchewkę - w półtalarki, seler - w słupki. Rozdrobnione warzywa włożyć do bulionu. Gotować 5 min.
4.Po tym czasie dodać pokrojone w ćwierćplastry kabaczki, posiekaną zieleninę oraz paprykę w proszku. Gotować, aż warzywa będą miękkie (5 - 7 min).
5.Na końcu do zupy dodać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Doprawić do smaku.
Komentarze