Lidia Góral wraz z rodziną zaprosiła nas do Kowalewa Pomorskiego na swoje popisowe dania – jarską zupę neapolitańską z makaronem oraz pyszną sałatkę z krewetkami.
Składniki:
Zupa: włoszczyzna
● kostka rosołowa
● śmietana 18-proc.
● 2 jajka
● 10 dag startego żółtego sera
● sól
● pieprz
● 20 dag makaronu.
Sałatka: 25 dag makaronu
● 2 puszki krewetek w zalewie
● 30 dag pieczarek
● duży brokuł
● 15 dag fasolki szparagowej
● seler
● czerwona papryka
● 2 łyżki soku z cytryny
● łyżka startej skórki z cytryny
● łyżka ostrej musztardy
● 5 łyżek oleju
● sól
● pieprz
● cukier
● 2 łyżki posiekanego koperku
Zupa neapolitańska i sałatka morska z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupa neapolitańska: makaron
gotujemy. Włoszczyznę
i kostkę zalewamy 6 szkl. wody,
gotujemy. Dodajemy śmietanę
i zdejmujemy z ognia.
Żółtka mieszamy z wywarem,
dodajemy ser i doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Podajemy
z makaronem.
2.Sałatka morska: fasolkę
i brokuła gotujemy. Fasolkę
kroimy, brokuła dzielimy na różyczki.
Paprykę i pieczarki kroimy
w plasterki, selera w słupki.
Krewetki osączamy, zalewę zachowujemy.
Makaron gotujemy,
odcedzamy i studzimy. Mieszamy
z krewetkami, papryką, pieczarkami,
selerem, fasolką
oraz brokułem.
3.Sos do sałatki: olej mieszamy
z musztardą, skórką i sokiem
z cytryny. Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Nie przerywając mieszania,
stopniowo wlewamy zalewę
z krewetek. Ucieramy, aż
sos będzie jednolity. Wkładamy
na 15 minut do lodówki. Sałatkę
mieszamy z sosem i posypujemy
koperkiem.
Komentarze