Zupa nic z karmelem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zupa mojego dzieciństwa, kojarzy mi się z moją babcią i z mamą. Bardzo często tą zupę robiły.. Bardzo ją lubię, jest lekka jak puch, rozpływa się w ustach z karmelem świetnie smakuje.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1 budyń
    2 jajka
    sól szczypta
    cukier do smaku
    1 laska wanilii

    karmel:
    1/3 szklanki cukier kryształ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery Karmel

Zupa nic z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żółtka rozrobione w mleku 1. Z mleka odlewam 1/2 szklanki, resztę zagotowuję z laską wanilii przekrojoną. Do odlanego mleka wsypuję budyń, cukier, sól, żółtka i mieszam.
  • mleko zagotowane 2. Mleko zagotowuję
  • piana podgotowana na mleku 3. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Na gotujące się mleko wkładam łyżką ubitą pianę. Przewracam pianę na mleku żeby się ściągnęła i wykładam na talerz łyżką cedzakową. Następnie do mleka wlewam rozrobiony budyń i zagotowuję .Zupę podaje z pianą i karmelem
  • zupa gotowa 4. Karmel:
    Cukier wsypuję do rondelka i na wolnym gazie rozpuszczam go. Nie może być za duży ogień bo karmel nie wyjdzie. Cały czas mieszam, kiedy zacznie brązowieć trzeba uważać żeby za bardzo karmel nie zgęstniał. Wyłączam gaz i lejącym jeszcze karmelem polewam zupę na talerzu, resztę wylewam na papier do pieczenia tworząc wzory.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować