ZUPA OWOCOWA - TRUSKAWKOWO - PORZECZKOWA

5 (1 ocen)

  • 20 min

Mój smak dzieciństwa... Zupa owocowa u mnie w domu pojawiała się średnio 2 razy w miesiącu, zwykle w piątki... Przeze mnie zawsze lubiana i doceniana... ;)Mama nauczyła mnie podstaw, ja od siebie miksuję różne owocowe smaku. Tym razem podaję przepis na zupę z truskawek i porzeczek

  • 20 min

Składniki:

  • 5 szklanek wody
    2 1/2 szkl truskawek (mogą być mrożone)
    1/2 szkl czerwonej porzeczki
    1/3 szkl śmietany słodkiej 12%
    1 łyżka mąki pszennej
    szczypta soli
    3 łyżlki cukru
    makaron
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa Desery

Zupa owocowa - truskawkowo - porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. Zwykle do zupy owocowej wybieram ten o drobnym kształcie - np. kolanka czy muszelki
  • 2. Wodę gotuję. Owoce myję i wrzucam do wrzącej wody, gotuję aż woda zabarwi się na ładny czerwony kolor - ok 5 min. Dodaję sól i cukier.
  • 3. Mąkę rozrabiam ze śmietaną by nie było grudek. Dodaję 2-3 łyżki zupy, mieszam i przelewam całość do garnka. Gotuję ok 5 min by mąka się przegotowała.
  • 4. Doprawiam do smaku tylko solą i cukrem.
    Kiedy zupa jest lekko mdła dodaję sól by wydobyć z niej smak.
    Podaję z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować