Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa. Pyszna i sycąca zupa ogórkowa przygotowana na rosole z obsmażonych żeberek z dodatkiem kluseczek. Moje córeczki uwielbiają taką zupę.
2 godz. 20 min
Dla 5 osób
Składniki:
Składniki:
Ok. 2,5 litra wody,
ok. 1 kg żeberek,
1-2 ząbki czosnku (drobno siekamy),
1 średnia marchewka,
¼ korzenia pietruszki,
kawałek selera,
mały por,
mała cebula,
łyżeczka lubczyku,
sól, ostra papryka do smaku, świeżo mielony pieprz,
4-6 ogórków kiszonych (ścieramy na tarce o dużych oczkach),
koperek lub natka pietruszki do posypania,
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego( jeśli lubimy zabieloną zupę)
olej do smażenia,
lane ciasto (kluseczki):
3 jajka
6 łyżek mąki
Zupa ogórkowa na żeberkach z lanym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Żeberka obsmażamy z obu stron na rumiano.
Wodę zagotowujemy i wrzucamy obsmażone żeberka. Gotujemy około 30 min.
Następnie dodajemy marchewką, pietruszką, selera, pora, lubczyk i cebulę ( którą razem ze skorupką opalamy nad palnikiem lub w piekarniku, nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu, a skorupka zapewni ładny odcień zupy).
Częściowo przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 2 godzin na wolnym ogniu, tak aby zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Po zakończeniu gotowania przelewamy rosół przez sitko pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybieramy te składniki, które chcemy zachować do zupy (np. marchewkę). Mięso obieramy od kości.
W czasie kiedy rosół nam się gotuje na patelni podsmażamy starte ogórki , zalewamy wodą z ogórków i dusimy ma małym ogniu około 40 min ( jeśli mamy mało wody z ogórków dolewamy trochę bulionu). Podsmażone ogórki dodajemy do gotowego rosołu. Dodajemy również obrane mięso, marchewkę . Przyprawiamy do smaku i wszystko jeszcze gotujemy około 15-20 min.
Jeśli chcemy by zupa była bardziej kwaśna, dodajemy także trochę wody z ogórków. Na koniec jeśli lubimy zabielana zupę to możemy doprawić śmietaną lub jogurtem naturalnym .
Lane ciasto (Kluseczki):
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę i ubijamy trzepaczką (można wymieszać np. widelcem) do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęsta to dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Gdy zupa będzie już przy końcu gotowania, to wlewamy masę cienkim strumieniem do gorącej zupą cały czas delikatnie mieszając, zagotowujemy. Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje doskonale. Smacznego!
Komentarze