Zupa ogórkowa na żeberkach z lanym ciastem

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa. Pyszna i sycąca zupa ogórkowa przygotowana na rosole z obsmażonych żeberek z dodatkiem kluseczek. Moje córeczki uwielbiają taką zupę.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki:
    Ok. 2,5 litra wody,
    ok. 1 kg żeberek,
    1-2 ząbki czosnku (drobno siekamy),
    1 średnia marchewka,
    ¼ korzenia pietruszki,
    kawałek selera,
    mały por,
    mała cebula,
    łyżeczka lubczyku,
    sól, ostra papryka do smaku, świeżo mielony pieprz,
    4-6 ogórków kiszonych (ścieramy na tarce o dużych oczkach),
    koperek lub natka pietruszki do posypania,
    1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego( jeśli lubimy zabieloną zupę)
    olej do smażenia,
    lane ciasto (kluseczki):
    3 jajka
    6 łyżek mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski

Zupa ogórkowa na żeberkach z lanym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Żeberka obsmażamy z obu stron na rumiano.
    Wodę zagotowujemy i wrzucamy obsmażone żeberka. Gotujemy około 30 min.
    Następnie dodajemy marchewką, pietruszką, selera, pora, lubczyk i cebulę ( którą razem ze skorupką opalamy nad palnikiem lub w piekarniku, nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu, a skorupka zapewni ładny odcień zupy).
    Częściowo przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 2 godzin na wolnym ogniu, tak aby zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Po zakończeniu gotowania przelewamy rosół przez sitko pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybieramy te składniki, które chcemy zachować do zupy (np. marchewkę). Mięso obieramy od kości.
    W czasie kiedy rosół nam się gotuje na patelni podsmażamy starte ogórki , zalewamy wodą z ogórków i dusimy ma małym ogniu około 40 min ( jeśli mamy mało wody z ogórków dolewamy trochę bulionu). Podsmażone ogórki dodajemy do gotowego rosołu. Dodajemy również obrane mięso, marchewkę . Przyprawiamy do smaku i wszystko jeszcze gotujemy około 15-20 min.
    Jeśli chcemy by zupa była bardziej kwaśna, dodajemy także trochę wody z ogórków. Na koniec jeśli lubimy zabielana zupę to możemy doprawić śmietaną lub jogurtem naturalnym .
    Lane ciasto (Kluseczki):
    Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę i ubijamy trzepaczką (można wymieszać np. widelcem) do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęsta to dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Gdy zupa będzie już przy końcu gotowania, to wlewamy masę cienkim strumieniem do gorącej zupą cały czas delikatnie mieszając, zagotowujemy. Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje doskonale. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować