Zupa ogórkowa z krychanymi ziemniaczkami i skrzyczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ostatnio mama zażyczyła sobie na obiad, pytam co to?, więc mnie nauczyła (ojjj w tym wieku nie wiedziałam co to za danie, a pochodzę z wielkopolski:))

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Skrzydełka drobiowe 4 szt.
    Ogórki kiszone 5 szt. duże
    Marchewka 3 szt.
    Pietruszka korzeń 1 duża szt.
    Seler 1 średni
    Por 1/2 szt. (ta z pióropuszem)
    Masło 1 łyżka
    kaszka manna 4-5 łyżek
    Sól, pieprz, vegeta do smaku
    Koperek 1 pęczek
    Ziemniaki 4-5 szt. dużych
    Boczek wędzony (najlepiej poprzerastany, nie za chudy) 200 gr
    Cebula 1 szt. duża
    Jajka szt.
    Koperek 1 pęczek
    Cukier 1/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z krychanymi ziemniaczkami i skrzyczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, zalewamy zimną wodą (ok 3 l), jak sie zagotuja zbieramy łyżką cedzakową zbierające się szumowinki, następnie solimy, dodajemy wszystkie warzywa i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Podczas gotowania tez nam sie wytwarza jeszcze pianka, więc sukcesywnie staramy się ja zdejmować.
  • 2. Ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, przesmażamy na masełku 2-3 min.
  • 3. Jak mamy już miękkie warzywa i mięso, wyciągamy z naszego wywaru, wrzucamy ogórki kiszone i zasypujemy kaszką manną, gotujemy, aż kaszka zrobi się pulchna (ok 10 min), Warzywa z zupy czyli marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do zupy, doprawiamy pieprzem, cukrem, vegetą jeżeli potrzeba i jak jest za mało kwaśna można dolać wody z ogórków kiszonych.
  • 4. Ziemniaki obieramy, gotujemy z odrobina soli do miękkości, w międzyczasie robimy skrzyczki :) boczek kroimy w drobna kostkę, wrzucamy na rozgrzaną sucha patelnię, jak juz sie ładnie zezłocą dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, chwilę przemieszajmy na ogniu i zestawmy, ona nie ma być spalona tylko zeszklona, nawet bez ognia w tej temperaturze ładnie sie zeszkli po kilku minutach. Ziemniaki odlewamy, dodajemy zawartość patelni, bierzemy drewnianą łyżkę i siekamy wszystko razem ( to nie ma być purre, tylko takie miękkie wyczuwalne kawałki ziemniaków)
  • 5. I teraz serwis :) czyli na środek talerza układamy porcję ziemniaków, na wierzch kładziemy połowę gotowanego jajka i na około delikatnie wszystko zalewamy nasza zupką ogórkową, posypujemy koperkiem. Smacznego :)

Porady

Jeżeli wydaje nam się, że boczek miał za mało tłuszczu i na patelni mamy go niewiele po przesmażeniu, mozna dodać 2 łyżki smalczyku albo masła, zeby było czym okrasić ziemniaki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować