Zupa ogórkowa z pęczakiem

4.5 (152 ocen)

  • 30 min

Zupę ogórkową robię z różnymi dodatkami, ale z pęczakiem jest wyjątkowo smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka lub 2-3 skrzydełka z kurczaka
    4 łyżki pęczaku
    2 marchewki
    2 ziemniaki
    2 gałązki natki selera
    1 cebula
    5-6 większych ogórków kiszonych
    1 łyżka masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    parę ziarenek ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować około 2,5 litra wody z porcją mięsa, dodać pęczak, ziele angielskie, liście laurowe i gotować 20 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną marchew, ziemniaki i nać selera. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować 10 minut.
  • 2. Następnie dołożyć utarte na tarce o grubszych oczkach ogórki i gotować około 15 minut. Doprawić przyprawą, solą i pieprzem. Chwilę gotować i na końcu dodać natkę pietruszki. Podawać ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ogórek Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować