0,7 kg żeberek lub nieduża biodrówka
ok. 600 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
3 średnie marchewki obrane pokrojone w kostkę
1 biała część średniego pora pokrojona w półtalarki
1/3 szklanki ryżu ( jeżeli lubimy gęste zupy to można dać więcej)
2 słoiczki po 250 ml przecieru ogórkowego lub ok.0,6 kg tartych ogórków kiszonych
sól i pieprz do smaku, ew. cukier jeżeli zupa wyjdzie za kwaśna
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
natka pietruszki ew. posiekany koperek
Zupa ogórkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2-ma litrami zimnej wody, posolić do smaku. Jak się zagotuje dokładnie odszumować i pogotować ok.40 min.
Po tym czasie dodać pokrojone wszystkie warzywa i ryż, jak będą prawie miękkie dodać przecier ogórkowy, pogotować jeszcze 20 min.
Wyjąć mięso, oddzielić od kości i wrzucić do zupy.
Doprawić do smaku, po zdjąciu z ognia dodać śmietanę, można posypać koperkiem.
Komentarze