"Zupa ogrodniczki", to miks sezonowych warzyw, dobranych według uznania. Pyszna, lekka, pełna witaminek zupka idealna na letnie dni.
45 min
Składniki:
5 średnich, młodych ziemniaków
2 średniej wielkości buraczki z botwinką
4 średnie marchewki
1 mała cebulka ze szczypiorkiem
1 korzeń pietruszki i kilka gałązek natki
3 gałązki koperku
kawałeczek korzenia selera oraz 1 gałązka natki
kawałeczek pora
pół średniej wielkości kalafiora podzielonego na różyczki
mała gałązka lubczyku
łyżka wegety
sól (ilość według uznania)
kilka listków laurowych
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 płaska łyżka mąki
1 mała śmietana 18%
czubata łyżka margaryny
"zupa ogrodniczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa dokładnie umyć, a następnie odpowiednie obrać i pokroić:
-buraczki w grubsze paseczki, botwinkę porwać na mniejsze kawałki
-marchewki, pietruszkę w grubsze plasterki
- selera w małą kostkę
-ziemniaki w kostkę
- cebulkę w półplasterki
- kalafiora podzielić na różyczki
- wszystkie natki/ szczypiorki posiekać
Wszystkie pokrojone składniki, oprócz ziemniaków i botwinki wrzucić do garnka, dodać listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i zalać wodą i od momentu zagotowywania gotować 10 minut, następnie wrzucić ziemniaki i wsypać wegetę i dalej gotować około 25 minut. W tym czasie rozpuścić margarynę na patelni i podsmażyć botwinkę, a następnie dodać do gotującej się zupy. Po upływie 25 minut sprawdzić czy warzywa są miękkie, jeśli tak wyłączyć zupę a następnie ją zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką i ponownie zagotować. Zupka gotowa do spożycia. Smacznego :)
2.W tym czasie rozpuścić margarynę na patelni i podsmażyć botwinkę, a następnie dodać do gotującej się zupy. Po upływie 25 minut sprawdzić czy warzywa są miękkie, jeśli tak wyłączyć zupę a następnie ją zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką i ponownie zagotować. Zupka gotowa do spożycia. Smacznego :)
Porady
Czas podany łącznie z czasem przygotowania/ posiekania warzyw.
Komentarze