"Zupa ogrodniczki"

0 (0 ocen)

  • 45 min

"Zupa ogrodniczki", to miks sezonowych warzyw, dobranych według uznania. Pyszna, lekka, pełna witaminek zupka idealna na letnie dni.

  • 45 min

Składniki:

  • 5 średnich, młodych ziemniaków
    2 średniej wielkości buraczki z botwinką
    4 średnie marchewki
    1 mała cebulka ze szczypiorkiem
    1 korzeń pietruszki i kilka gałązek natki
    3 gałązki koperku
    kawałeczek korzenia selera oraz 1 gałązka natki
    kawałeczek pora
    pół średniej wielkości kalafiora podzielonego na różyczki
    mała gałązka lubczyku
    łyżka wegety
    sól (ilość według uznania)
    kilka listków laurowych
    kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    1 płaska łyżka mąki
    1 mała śmietana 18%
    czubata łyżka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

"zupa ogrodniczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, a następnie odpowiednie obrać i pokroić:
    -buraczki w grubsze paseczki, botwinkę porwać na mniejsze kawałki
    -marchewki, pietruszkę w grubsze plasterki
    - selera w małą kostkę
    -ziemniaki w kostkę
    - cebulkę w półplasterki
    - kalafiora podzielić na różyczki
    - wszystkie natki/ szczypiorki posiekać
    Wszystkie pokrojone składniki, oprócz ziemniaków i botwinki wrzucić do garnka, dodać listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i zalać wodą i od momentu zagotowywania gotować 10 minut, następnie wrzucić ziemniaki i wsypać wegetę i dalej gotować około 25 minut. W tym czasie rozpuścić margarynę na patelni i podsmażyć botwinkę, a następnie dodać do gotującej się zupy. Po upływie 25 minut sprawdzić czy warzywa są miękkie, jeśli tak wyłączyć zupę a następnie ją zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką i ponownie zagotować. Zupka gotowa do spożycia. Smacznego :)
  • "Zupa ogrodniczki" 2. W tym czasie rozpuścić margarynę na patelni i podsmażyć botwinkę, a następnie dodać do gotującej się zupy. Po upływie 25 minut sprawdzić czy warzywa są miękkie, jeśli tak wyłączyć zupę a następnie ją zabielić śmietaną roztrzepaną z mąką i ponownie zagotować. Zupka gotowa do spożycia. Smacznego :)

Porady

Czas podany łącznie z czasem przygotowania/ posiekania warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować